
HÂRTIE ŞI CARTON
Hârtia şi cartonul sunt cele mai răspândite materiale folosite ca ambalaj. Hârtia se degradează repede și din acest punct de vedere nu poluează mult, dar consumă o resursă naturală extrem de importantă: copacii şi apa.
Pentru a produce hârtia se consumă multă apă – cam 325 de litri de apă sunt utilizați pentru a produce un singur kilogram de hârtie! E drept că sunt tăiați și copaci, dar nu aceasta este principala amenințare la adresa mediului – sursele din care se produce hârtia sunt în cea mai mare parte resturi, precum rumegușul. De asemenea, producția de hârtie poluează aerul și apele curgătoare, eliminând substanțe extrem de periculoase pentru mediu, precum diverși compuși ai clorului și sulfului, metale grele ca mercurul, precum și gaze toxice.
Cum se reciclează?
Ziarele, revistele, cărţile, cutiile şi ambalajele de carton se mărunțesc și se topesc într-un amestec de apă și diverse substanțe chimice care elimină cernelurile, impuritățile, cleiul și alte materiale. Apoi se adaugă diferite substanțe, în funcție de ce fel de produs trebuie fabricat, iar materialul este „întins” sub forma unor benzi foarte late de hârtie, care sunt lăsate să se usuce. Acestea sunt apoi rulate în suluri și transportate la tipografii, producători de ambalaje etc.
Ce avantaje are reciclarea?
Reciclarea reduce cantitatea de deşeuri ce ajunge la gropile de gunoi care desfigurează împrejurimile orașelor noastre. Cel puțin o treime din totalitatea deșeurilor pe care le aruncăm sunt din hârtie. Se degradează repede, dar o problemă este că oamenii consumă foarte mult. Reciclarea este o soluție mult mai prietenoasă cu mediul: poluarea aerului este astfel redusă cu aproximativ 74% față de producția de hârtie din surse naturale primare, în timp ce poluarea apelor scade cu circa 35%. O tonă de hârtie reciclată înseamnă 17 copaci care nu mai trebuie tăiați, economisind peste 26 de tone de apă și aproape 1,8 tone de combustibil.
Ce pot să predau la centrul de colectare deşeuri pentru reciclare?
Aproape orice fel de hârtie și carton, cu câteva excepții. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cărțile, însă nu și uleiul. Prin urmare, nu se pot recicla hârtiile și cartoanele pătate de ulei sau mâncare. La fel, nu se reciclează hârtiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy), șervețele sau alte produse sanitare de hârtie folosite, cofrajele de la ouă.