
PET
Sticlele de băuturi fabricate din PET sunt foarte răspândite. În lume, în fiecare zi, sunt produse (și aruncate) circa 100 de milioane de astfel de sticle. Majoritatea ajung fie în gropile de gunoi, fie în ape curgătoare, de unde sunt purtate în apele oceanelor. Materialul din care este obținut PET-ul este ţiţeiul. În fiecare an, numai industria ambalajelor din PET consumă peste 150 de miliarde de litri de țiței, suficient cât să asigure benzina pentru o jumătate de milion de mașini, timp de un an întreg!
Problema cu ambalajele din PET este că ele ajung unde nu trebuie: de regulă, direct la ghenă, de unde sunt transportate la o groapă de gunoi. PET (tereftalatul de polietilenă) este un material extrem de rezistent; în natură, durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani.
Cum se reciclează?
Deși este atât de rezistent la degradare, PET este 100% reciclabil! Ce se face din ambalajele reciclate? Dacă aveți prin casă o jachetă de fleece (un „polar”, cum i se mai spune), este perfect posibil ca aceasta să fie produsă din sticle de PET reciclate! Nu e chiar atât de rău pe cât sună; în primul rând, PET și poliesterul textil sunt de fapt același material, doar că altfel prelucrat. Cam 60% din producția mondială de PET/poliester din surse naturale este utilizată la fibrele textile, deci, cel mai probabil, rochia dumneavoastră este din poliester „extravirgin”, ca să spunem așa. Însă există mari producători de îmbrăcăminte care folosesc exclusiv fibre obținute din PET/poliester reciclat. Nu e cazul să vă gândiți că veți purta un deșeu cu nasturi; procesul de reciclare implică spălarea, eliminarea impurităților (precum hârtia etichetelor și capacele) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, spălarea (din nou), uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET.
Ce avantaje are reciclarea?
Cu ajutorul centrului de colectare deşeuri PET-ul pe care l-aţi consumat va ajunge în sistemul de reciclare, veți salva mediul de la o sursă de poluare, economisind resurse naturale prețioase. Și, dacă vi se pare că doar câteva sticle predate nu înseamnă mare lucru, gândiți-vă cât de urât ar arăta pe marginea drumului sau într-un lac. Ştim cu toții că avem o țară frumoasă, trebuie să o şi păstrăm curată!
Ce pot să predau la centrul de colectare deşeuri pentru reciclare?
Orice fel de ambalaj din PET – sticle, în special, cu capac sau fără, preferabil clătite cu apă, acesta ar trebui să aibă ștanțat sau imprimat pe etichetă o cifră în interiorul unui triunghi format din săgeți – cifra 1 (pentru PET). Nu este nevoie să îndepărtați etichetele. Pentru ca într un sac să încapă cât mai multe ar fi bine sa le presaţi. Aşa faceţi economie de spaţiu şi puteţi aduna cât mai multe. La centrul de colectare PET-urile sunt sortate pe culori, presate în baloţi mari, încarcate în tir şi transportate la marile centre de reciclare specifice fiecărui deşeu în parte.