PLASTIC

Majoritatea materialelor plastice se încadrează în câteva categorii, clasificate în funcție de caracteristicile lor chimice, printre care polietilena de joasă și înaltă densitate și polipropilena.

Polietilena de joasă densitate (LDPE) este folosită la ambalaje care nu sunt rigide (unele sacoșe de cumpărături, cele mari și mai rezistente), în timp ce aceea de înaltă densitate (HDPE) este utilizată în majoritatea containerelor din plastic dur, de la tuburi de șampon la cutii de înghețată și bidoane de plastic; excepție fac sticlele pentru băuturi răcoritoare și apă, fabricate din PET.

Cum se reciclează?

Și HDPE, și LDPE sunt reciclate într-un mod similar cu sticlele PET. Ceea ce diferă este produsul final: acestea sunt transformate la reciclare în materie primă pentru obiecte de plastic durabile – mese, scaune, bănci, coșuri de gunoi, găleți, rigle etc. LDPE reciclată mai poate fi folosită și la producerea de lemn plastifiat sau folie de plastic.

Ce avantaje are reciclarea?

Ca orice plastic, HDPE și LDPE ridică probleme similare din punctul de vedere al protecției mediului: rezistă la coroziune, sunt folosite pe scară largă și poluează.

Ce pot să predau la centrul de colectare deşeuri pentru reciclare?

Orice fel de recipient de plastic golit și, pe cât posibil, spălat. Acesta ar trebui să aibă ștanțat sau imprimat pe etichetă o cifră în interiorul unui triunghi format din săgeți – fie cifra 2 (pentru HDPE), fie 4 (pentru LDPE).