STICLĂ

Sticla poate fi reciclată prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile, costurile de reciclare sunt mai mici decât cele de producție a sticlei din materii prime, economisind astfel energie. Sticla este cel mai rezistent deșeu produs de umanitate (PET, cu o durată de viață de cel mult 1.000 de ani, e al doilea în acest clasament).

Altfel spus, sticla de bere din frigider, dacă nu este reciclată, va continua probabil să existe, în aceeași formă, mult timp după ce specia noastră va fi dispărut. Nu e o perspectivă prea încurajatoare să te gândești că tot ce va rămâne din civilizație vor fi niște sticle goale.

Cum se reciclează?

Procesul este relativ lung, dar în esență simplu: sticlele sunt spălate, apoi sortate după culoare (pigmenții care dau culoarea sticlei nu dispar), sparte, măcinate, apoi se elimină impuritățile (etichete, hârtie) iar măcinătura este topită și transformată în granule – materia primă pentru diversele utilizări ale sticlei reciclate.
Din sticlă colorată nu se poate produce decât sticlă de aceeași culoare, cea incoloră fiind astfel mai valoroasă, căci poate fi refolosită în mai multe scopuri. Atenție la sticla termorezistentă, cum sunt vasele de Jena! Aceasta nu trebuie reciclată cu cea obișnuită, pentru că afectează procesul de topire.

În principiu, din sticlă se face tot sticlă pentru uz casnic, deși există și anumite utilizări– de pildă faimoasa vată termoizolantă cu care se acoperă conductele de apă caldă, unele amestecuri de betoane sau produse sanitare de genul chiuvetelor.

Ce avantaje are reciclarea?

Sticla este cel mai rezistent factor poluant, iar reciclarea sa economisește energie și bani. Alături de hârtie, sticla reprezintă cea mai mare a deșeurilor depozitate în gropile de gunoi, în funcție de greutatea acestora.

Ce pot să predau la centrul de colectare deşeuri pentru reciclare?

Sticle de orice fel, colorate sau nu, de preferință curate. Sticla este separată în 3 culori: verde, maro și transparentă. Toate culorile de sticle și borcane sunt reciclabile. Sticla folosită pentru ferestre, oglinzi, geam armat și pahare este adesea tratată cu chimicale, astfel încât toate aceste tipuri de sticlă au punte de topire diferite. Asta înseamnă ca aceste tipuri de sticlă au cerințe speciale și trebuie colectate separat.

Clătiți sticlele și borcanele înainte de reciclare și eliminați capacele. Evitați spargerea sticlelor. Sticla spartă poate fi dureroasă atat pentru voi cât și pentru muncitori în procesul de reciclare.

Nu puteți aduce la centrul de colectare: geamuri, becuri, veselă de sticlă sau de la echipamente electrice. Eliminați aceste deșeuri separat.