DOZE DE ALUMINIU

Aluminiul este un material cu multe utilizări: este ușor, durabil, versatil și, mai ales, este foarte ușor de reciclat. De fapt, are atât de multe avantaje, încât marii producători de sucuri le aleg exclusiv pentru ambalarea sucurilor şi alte băuturi. În Romania se produc anual aproximativ 350 de milioane de doze de aluminiu şi sunt importate alte 100 de milioane de doze dar la ora actuala, sunt reciclate doar 3% din dozele existente pe piaţa, iar la gunoi ajung peste 10.000 de tone de aluminiu de înaltă puritate.

Cum se reciclează?

Cutiile de băuturi din aluminiu sunt, ca și PET-urile, omniprezente, însă asemănările se opresc aici. Spre deosebire de masele plastice, aluminiul poate fi reciclat la infinit, fără să se degradeze deloc. Procesul e simplu: cutiile sunt sortate, apoi spălate pentru a se elimina substanțele contaminante, apoi sunt topite, obținându-se niște lingouri prelucrate în foi de tablă de aluminiu, care iau apoi forma cutiilor de băuturi. În ansamblu, procesul este foarte rapid, o cutie de bere depusă la un colector de deșeuri este reciclată și ajunge din nou pe rafturile magazinelor în doar două luni.

Ce avantaje are reciclarea?

Reciclarea aluminiului consumă doar 5%-8% din energia necesară extragerii sale din minereu – un proces complicat, relativ costisitor și care consumă cantități enorme de energie electrică. Aluminiul este, de asemenea, unul dintre puținele materiale pentru care costurile de reciclare sunt depășite de prețul de vânzare al produsului reciclat – la fel ca și oțelul și cuprul.

Cu alte cuvinte, merită să îl reciclezi din toate punctele de vedere – este ușor de transportat, prietenos cu mediul dacă e reciclat, infinit reutilizabil.

Ce pot să predau la centrul de colectare deşeuri pentru reciclare?

Orice cutii (doze) de aluminiu; nu este necesar să fie spălate în prealabil. O cutie de aluminiu are 13 grame, cutiile sunt facute din tabla de aluminiu care la final are grosimea de 0,17 milimetri. Un kilogram de cutii de aluminiu e format din 60 de bucăţi. De asemenea, nu contează dacă sunt turtite, perforate. Atenţie, cutiile de la diferite conserve sunt fabricate din fier, iar acestea se colecteaza separat.


Pentru efortul depus veţi fi răsplătit financiar!