ELECTRONICELE ŞI ELECTROCASNICELE

Există tot felul de programe naţionale de colectare pentru mașini de spălat, frigidere, sau orice alte electrice şi electrocasnice de mici şi mari dimensiuni. Achiziționarea unui frigider nou nu mai este de mult o problemă; în schimb, ce faci cu cel vechi, de cel puțin 70 kg, e o întrebare care poate da serioase dureri de cap.

Cum se reciclează?

În funcție de tipul de echipament există diferite tipuri de procedee. Cele mari – frigidere, congelatoare – sunt dezmembrate manual, apoi din ele se extrag fluidele (freonul și uleiul din compresor, care sunt stocate în tancuri speciale și trimise la reciclatori de specialitate), după care sunt mărunțite ca orice alt deșeu. Părțile metalice sunt separate cu ajutorul unor magneți, după care se separă chimic bucățile de spumă poliuretanică. Bucățile de metale neferoase – cele care nu sunt atrase de magneți – sunt separate de rest prin diverse metode: centrifugare, scufundarea resturilor într-un lichid (plasticul și lemnul vor pluti, dar metalul se scufundă; de vreme ce bucățile de fier au fost deja extrase, la fund nu mai rămân decât metalele neferoase), cu ajutorul curenților electrici etc.

Ce avantaje are reciclarea?

Desigur, pe lângă motivele evidente – a scăpa de obiectele vechi și voluminoase – reciclarea echipamentelor electrocasnice și electronice are multe avantaje: se recuperează materiale prețioase (în special din computere), în timp ce altele dăunătoare pentru mediu sunt fie neutralizate, fie recuperate. Este cazul freonului, un gaz cu rol de agent de răcire utilizat în frigidere și aparatele de aer condiționat. Freonul este un gaz cunoscut pentru efectele sale negative asupra stratului de ozon din atmosferă, strat care ne protejează de radiațiile ultraviolete.

În cazul computerelor, pe de altă parte, reciclarea înseamnă recuperarea unor resurse naturale rare, precum cupru, plumb, aur, argint, paladiu, staniu etc.

Ce pot să predau la centrul de colectare deşeuri pentru reciclare?

Aparate de aer condiționat, frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde, radiatoare electrice, aparate electrocasnice mici (blendere, mixere, filtre de cafea, aspiratoare, fiare de călcat etc.). În concluzie tot ce bagi în priză sau funcţionează pe baterii.